October 1, 2023

ARTISTS ARE HEAVENLY WORKERS AND THE DESIGNERS OF THE BETTER WORLD

Niki Homand uppträdde för svenska kungafamiljen på Victoriadagen 2019

4 min read

Intervju med Niki Homand –Artist, Danslärare, Dansare, Ungdomscoach, Bilförsäljare. Niki redan 16 år gammal började sin karriär som dansare för Saeed Shayesteh. Hon har deltagit i många tv program, musikvideo och konserter.  bl. a  uppträdde med Kaliffa inför den svenska kungafamiljen på Victoriadagen 2019 by Diana Kicia.

När och var började du din konstnärliga resa?

Mitt första professionella jobb som dansare var åt en persisk artist Saeed Shayesteh när jag var 16 år gammal. Han och hans team såg mig träna i en danslokal och frågade om jag var öppen för ett samarbete. Jag spelade in flera musikvideos med artisten och uppträdde även på Annexet när han hade konsert. Därefter gick det några år innan jag medverkade i Ken Rings musikvideo, som ledde till att jag fortsatte arbeta professionellt med dansen.

Vilka var och är dina största ikoner inom konst, musikal, dans och varför?

Min största inspiration i dansen är en fransk dansare som heter Cassie (@badgyalcassiee), hon har en fantastisk utstrålning och energi, och hon har en extremt cool aura. I Sverige är min gode vän Jensa från Hoffmaestro en stor inspirationskälla, då han har ett grymt businesstänk och ser helheten inom alla artistiska grenar. Jag blir väldigt inspirerad av att diskutera artistbranschen med honom. 

Vad betyder konstnärligt skapande för dig, vilka är dina favoritkonst du sysslar med?

Med risk att låta klyschig så är dansen som en terapi för mig. Jag får chansen att röra hela kroppen, vara kreativ och inte tänka på något annat – när jag dansar. Det bästa jag gjort är de musikvideos jag medverkat i, med artisten Kaliffa. Den största anledningen är att jag fått chansen att skapa magi tillsammans med flera olika professionella kreatörer. När alla olika parter slår ihop sina talanger till ett, så blir det ren magi! 

Förutom artist är du även en bilförsäljare, vem är ditt största stöd i utvecklingen inom din karriär?

Min största support i allt jag gör är min familj. De pushar mig till att göra det som gör mig glad och ger mig perspektiv på saker och ting.

Kan du snälla berätta mer om en stor och viktigaste föreställning du deltagit, hur kände du för det?

Det första som kommer upp i mitt huvud när jag får denna fråga är när vi uppträdde med Kaliffa inför den svenska kungafamiljen på Victoriadagen 2019, det var en helt ny publik för mig och vi var de första som fick visa den typen av publik vad svensk Afrobeats är. Det kändes ballt och viktigt att få blanda de två världarna. Att få visa Sveriges kungafamilj vad urban musik/dans är.

Ett annat viktigt uppträdande var när vi uppträdde på Skansen för den årliga “Eldfesten” som är en persisk högtid. Jag uppträdde med två persiska kvinnliga artister Nikita & Shery och en danskollega Linda Enough. Det uppträdandet känns extra viktigt för mig, för att programmet visades i bl.a stora persiska kanaler för det persiska folket. I Iran är det förbjudet för kvinnor att dansa, så att få visa persiska unga kvinnor att det inte är ett brott att dansa är ovärderligt för mig, jag hoppas att många blev inspirerade av att se oss göra vår grej. 

Du har många talanger du dansar, uppträder, coachar, lär ut vad är ditt största fokus?

Mitt största fokus när jag dansar är att sprida bra energi och glädje, oavsett om jag undervisar eller uppträder. Jag har så länge jag kan minnas drivits av att göra folk glada.

Tävlar du?

Jag har aldrig tävlat i dans. 

Vad driver dig?

 Jag drivs av att sprida positiv energi, att underhålla och göra folk glada.

Som erfaren dansare, vad skulle du säga till yngre dansare som tappar motivationen?

Ta dansklasser, testa en ny dansstil! Få motivation från andra dansare så att du sätter igång din kreativa hjärna igen och skaffa ett team.

Vilken typ av dansstilar tillhandahåller du?

Förutom någon hiphop-klass här och där så började jag dansa på riktigt med en Jamaikansk dansstil, “Dancehall” när jag var runt 13 år gammal. Sedan började jag lära mig “Afrofusion” (en samling av olika afrikanska dansstilar) på egen hand strax efter gymnasiet, genom att stå framför musikvideos på YouTube. Jag har lyssnat på Afrobeats sedan jag var liten så det föll naturligt och sedan gymnasiet har jag inte kunnat sluta med dansstilen. Idag undervisar jag endast i Afrofusion men kan slänga in en touch av Dancehall i koreografierna. 

Vilka är dina 3 största drömmar?

Mina 3 största drömmar är att tillsammans med min familj vara evigt lyckliga och friska, att göra oss ekonomiskt oberoende och att få samarbeta/dansa med internationella världsartister. 

17.03.2022 Stockholm

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.