December 9, 2023

ARTISTS ARE HEAVENLY WORKERS AND THE DESIGNERS OF THE BETTER WORLD ISSN 2003-9735 DESIGNER MAGAZINE STOCKHOLM

Eva Lena Gullberg, Independent Consultant for Mary Kay.

7 min read

Mary Kays officiella makeupartist Louis Casco var på besök i Sverige 2019

En facial med kund som provar makeup

Interview with Eva Lena Gullberg, Independent Consultant for Mary Kay by Diana Kicia.

Jag heter Eva-Lena Gullberg, 57 år. Min familj består av min man Mikael, och barnen Mikaela 25 och Max 21 år. Vi bor i en villa strax utanför Stockholm.

Att bli framröstad av sina Mary Kay kollegor till Miss Go Giwe är den mest ärofyllda titeln som man kan få inom Mary Kay. Året var 2019.

Innan du började arbeta med Mary Kay, vad arbetade du med då?

Jag arbetar idag deltid med min Mary Kay business, och heltid som Golvkonsult mot föreskrivande led dvs Arkitekter och beställare. 

I grunden har jag en undersköterskeutbildning och har också arbetat som det. Ett arbete som innebär omvårdnad omhändertagande och personlig kontakt. Den biten saknar jag enormt, men i mitt arbete med Mary Kay så möter jag många människor, framförallt kvinnor som jag kan hjälpa att hitta rätt hudvård och det ger mig den bit jag saknar. I mitt Mary Kay kan jag även dela med mig av möjligheten till andra att göra det jag gör.

Berätta vad är Mary Kay, företaget och vilka produkter arbetar ni med.

Mary Kay grundades av en kvinna 1963 som heter Mary Kay Ash.

Hon var en framgångsrik försäljare och lärde upp många manliga kollegor till duktiga säljare.

Mary Kay Ash blev aldrig befordrad p.ga att hon var kvinna och ensamstående med 3 små barn. När en av hennes adepter ännu en gång blev befordrad och denna gång skulle bli hennes chef fick hon nog och sa upp sig.

Hon började då skriva på en bok, och den handlade om hur hon ville att ett företag skulle drivas. Den boken är grunden till marknadsplanen som gäller än idag, 57 år senare.

Mary Kay är ett av världens största Direktförsäljande företag inom hudvård och makeup.

Mary Kay Ash ville att alla kvinnor skulle få möjligheten att arbeta, utvecklas och bygga sin egen business för att försörja sig och stå på egna ben. 

Produktsortimentet består av mer än 300 produkter inom hudvård, såväl för kvinnor som män och makeup.

Produkterna är dermatologiskt och kliniskt testade, och utvecklade för att ge goda resultat utan att påverka miljön negativt.

Vad innebär ”Berika kvinnors liv”?

Berika kvinnors liv, innebär att vi som konsulter hjälper kvinnor med personligt anpassad hudvård och makeup som ger en känsla välmående, såväl på utsidan som på insidan. 

Har du en önska att du vill något mer i livet, kan du även ta det till nästa nivå och bli en av oss i det globala nätverk som Mary Kay idag är med över 3 miljoner konsulter på 35 marknader runt om i världen.

Kvinnor får utbildning inom hudvård, entreprenörskap samt utvecklas inom ledarskap och en personlig utveckling. Bestämma över din egen tid, och om du önskar kan du klättra på karriärstegen där inga vassa armbågar finns utan enbart godhjärtade och hjälpande kollegor. Jag själv har fått en enorm personlig utveckling och kunskaper som jag inte haft utan Mary Kay. Vilket jag är oerhört tacksam för, det hjälper och stärker mig även i andra situationer i livet.

Varje prestation stor eller liten, börjar i ditt sinne “vilka är dina prestationer?

Mitt mål med min Mary Kay business har ändrats under de 6 år som jag haft Mary Kay som deltidsarbete. Från att få en förändring i min dåvarande situation (2015) till att idag se möjligheten att påverka andra kvinnors liv positivt och att jag i framtiden ska kunna leva det liv jag önskar.
Jag har en tydlig målbild inom mig, vilket jag tycker att alla människor bör ha. Min stora målbild nu är att ”Äga mitt liv och min tid”.
Att se andra människors utveckling är en fin prestation som jag känner mig delaktig i genom att jag gett dem möjligheten.

Hur ser Mary Kay företaget ut i Norden? Vilka kontor finns?

Som Mary Kay konsult tar jag jobbet dit jag vill, flexibilitet

1992 introducerades Mary Kay i Norden genom Lesley Cosmetics AB, som idag servar konsulter i Sverige, Norge och Finland från sitt huvudkontor i Mölndal strax utanför Göteborg. Där finns b.la Marknadssupport, produktkunskap och kundtjänst och lager, cirka 50 personer arbetar där. Produkterna tillverkas i egna fabriker i USA. Varje konsult är fristående med eget avtal, och jobbar utifrån riktlinjer från det. I Norden finns cirka 20.000 fristående konsulter.

Mary Kay använder sig av 100% Nöjdhetsgaranti, ni säger att kundsäkerhet är första prioritet, hur fungerar det?

Vi konsulter arbetar utifrån kundens behov, vårt jobb är att ta reda på vilken typ av produkt och rutin kunden önskar. Vi arbetar med huden, som är vårt största organ och som ska skydda de inre organen. Vi är alla olika, och kunden måste få möjlighet att prova produkterna innan hen bestämmer sig för om hen önskar köpa dem. Det är en trygghet för både kunden och mig som konsult.


Vi arbetar efter modellen 2-2-2 vilket betyder att dag 2, kontaktar vi kunden för att lyssna att hon kommit igång med produkterna. 2 veckor efter – följer vi upp och hör så att allt känns bra. 2 månader senare, följer vi upp igen för att säkerställa att 100% nöjdhetsgarantin ska fungera. Har kunden fått önskat och möjligt resultat? Är kunden inte nöjd byter vi till annan produkt eller pengarna tillbaka. Det är en av fördelarna med att ha en personlig hudvårdskonsult.

Ni är också involverad i humanitärt arbete/donationer indirekt genom ditt arbete inom Mary Kay, Mary Kay Foundation som också har en speciell serie av produkter. Berätta mer.

Redan från start 1963 arbetade Mary Kay Ash med donationer till kvinnor och barn som utsatts för våld i hemmet, detta har företaget fortsatt med ända sedan dess. 

Donationer görs även till cancerforskningen för cancersjukdomar som i första hand drabbar kvinnor. Några gånger under året ger Mary Kay ut specialutgåvor ar Mary Kay-produkter ”Beauty that Counts”. För dessa produkter skänker man en summa pengar till cancerforskningen. Detta sker i hela Mary kay-världen och tillsammans bidrar vi till att hjälpa många av världens kvinnor och barn som är drabbade av cancer. För mig är detta stort, att genom mitt avtal med Mary Kay också bidra till att företaget donerar pengar till dessa godhjärtade ändamål. Under alla år har Mary Kay bidragit med över 730.000 miljoner kronor till cancerforskningen.

Mary Kays globala tillverkningsanläggning i Dallas är ledande inom avfallsminskning. Fyra anläggningar drivs med 100% förnybar energi och företaget har ett omfattande återvinningsprogram. En miljon träd har också planterats runt om i världen som en del av Mary Kays insats för hållbar utveckling.

Spa träff med kunder utomhus när vädret tillåter

Under den här Corona pandemin, har du som konsult fått ändrade förhållningsregler. Hur har du lyckats fortsätta med ditt arbete?

När Pandemin slog till i Sverige tror jag att de flesta konsulter för Mary Kay fick lite halvpanik, eftersom vi fram tills då jobbat med fysiska hudvårdsklasser och personliga träffar med kunder. Det infördes hårda restriktioner, att man inte fick träffas som tidigare.


Nu arbetar vi med ett modernt och vaket företag så omställningen till att arbeta digitalt gick snabbt. Lesley Cosmetics AB ändrade samtliga möten till digitala träffar. Stora som små, från 2-3 personer till flera tusen där vi under normalt omständigheter b.la färgar Scandinavium i Göteborg rosa så har vi i mindre grupper runt om i Norden färgat våra hem och studios i ett rosa skimmer fyllt av kärlek.


Lesley Cosmetics AB har också utbildat oss i digitala färdigheter så istället för att stå still och känna vanmakt har vi ökat vår närvaro och kontakt med kunder under pandemiperioden. Vi kan dessutom träffa kunder som bor längre ifrån oss när vi ses digitalt. Provmaterial skickas med postleverans och därefter träffar vi kunderna online och genomför våra hudvårdsklasser och makeupvisningar.

Vad har du för råd att ge kvinnor som funderar på att starta en egen Mary kay business?

Att se just dina möjligheter att sätta dina mål med ett eget skönhetsavtal.
Oavsett om du önskar en ekonomisk trygghet, lite extrapengar, personlig utveckling, nya vänner och kollegor så finns möjligheten för alla. 


”It´s up to you honey” – som Mary Kay Ash sa.
Hon sa även ”I truly believe that women can do anything in this world that they want to do”

STOCKHOLM 25.03.2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.