September 29, 2023

ARTISTS ARE HEAVENLY WORKERS AND THE DESIGNERS OF THE BETTER WORLD

TIMING – utställning av fotografi och måleri Mag Wozniak på Galleri Zeitgeist

3 min read


Galleri Zeitgeist

Saluhallen, Vattugränd 1, 753 10 Uppsala

Vernissage – öppet hus den 22 oktober 2021 från 16:00 – 19:00

17:00 kommer konstnären  att framföra en PERFORMANCE med titeln Timing – i tidens nät.

Utställningen är öppen fram till den 28 oktober.

“Men nu är det inte bara nu. Nu är också en kall påminnelse: en hel dag senare än igår, ett år senare än förra året. Varje nu är märkt med sitt datum, vilket gör alla tidigare nu föråldrade, tills – senare förr – kanske – nej, kanske inte – helt säkert: det kommer. ” – Christopher Isherwood, En ensamstående man

Under utställningen i Galleri Zeitgeist kommer Mag Wozniak att presentera foton från 2 serier: Timing och Enduro, mestadels gjorda som delar av olika Camera Shift fotoprojekt, Kroppsspråksmålning och en installation speciellt förberedd för denna utställning. Titeln på utställningen TIMING är den bokstavliga och metaforiska gemensamma nämnaren för alla presenterade verk och uppmärksammar den flerdimensionella tidsuppfattningen beroende på ämne, omständigheter och uttrycksmedel, särskilt i samband med svartvitt fotografi.

”Färg per definition är en optisk illusion – det är därför som svartvitt fotografi mest exakt speglar mina avsikter – vad jag vill visa och hur. Oavsett om jag ser en specifik ram eller bara planerar att fånga kompositionen, är det viktigaste att ta tid i synergi med ljus och exponeringstid.” –  Mag  Wozniak

Tidpunkt? Tid? Filosofer och forskare har konstruerat dessa begrepp, definierat och analyserat dem på många sätt och lagt dem i vår verklighet, men ändå, som Albert Einstein sa, “Tiden är en illusion.”

Konstnären analyserar inte och svarar inte på frågan om vad TIMING är och lämnar det till tittarnas individuella analys. Dess syfte är att uppmärksamma dess mångfacetterade och differentierade vikt, flytbarhet och relativitet, och tolkningen beror på vad som finns i våra huvuden, vilka glädjeämnen eller sorger vi har just nu, vilka erfarenheter vi har haft, eller till exempel vad som närmar sig oss …

Ett intressant faktum är också sättet att presentera fotografiska verk, som, bortsett från klassiska museikvalitetstryck på arkivpapper i begränsade upplagor, också kommer att innehålla foton och inkografier på aluminium, och deras originalitet kommer att betonas individuellt med handmålade detaljer av konstnären.

Utställningen kommer att åtföljas bland annat av virtuell utställning i Power of Art VR Gallery och en virtuell rundtur av Mag Wozniak.

Mag Wozniak – en konstnär bosatt i Sverige, som arbetar med måleri, fotografi och design. Initiativtagare, kurator och producent av kulturella begrepp. Initiativtagare och medarrangör för de konstnärliga projekten Power of Art och Camera Shift. Bland andra är hon medlem i Svenska Fotografers Förbund, Konstföreningen Zebra-gruppen, Galleri Zeitgeist Community och European Integration Club.

Hon har varit involverad i mer än 200 konstnärliga projekt och mottagit flera värdefulla utmärkelser, till exempel ett  förtjänstdiplom  från Ministeriet för kultur och nationellt kulturarv i Polen 2019. Hennes konstverk visas nästan över hela världen i: Europa, Amerika, Australien, Asien och Afrika.

Terry Pratchetts ord i Hogfather “There is always time for another last minute” är en perfekt sammanfattning av utställningsidén.


Utställningsarrangör: Galleri Zeitgeist

Utställningspartners: Art Imperium | BE-Mekanik | Camera Shuft | Power of Art | Stockholm Designer Magazine
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.